Recept pepernoten – De lekkerste kruidnoten bakken doe je zo!

30 november 2018
Recept pepernoten - de lekkerste kruidnoten bak je volgens dit geheime recept!

Als er iemand lekkere kruidnoten bakken kan, dan is het de pepernoten bakpiet wel. En laten wij hem nu zijn geheime recept ontfutseld hebben! Het is helemaal niet zo moeilijk. Dus verzamel snel alle ingrediënten en ga aan de slag. Want er is niets leuker dan samen met je kinderen volgens dit recept pepernoten te bakken in de Sinterklaastijd!

Recept kruidnoten

Ingrediënten:

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram bruine basterdsuiker
  • 100 gram koude boter
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 6 eetlepels melk
  • 1 mespunt zout

Kruidnoten bakken

Recept pepernoten - De lekkerste kruidnoten bakken doe je zo!

  1. Doe alle ingrediënten in een mengvorm en kneed ze goed door elkaar tot een stevige bal.
  2. Verdeel het deeg over de kleine pepernoten bakkers en draai er kleine balletjes van die je een klein beetje plat drukt op een met bakpapier beklede bakplaat.
  3. Bak de kruidnoten in zo’n 20-25 minuten af in een op 175 graden voorverwarmde oven.
  4. Laat de kruidnoten nog even afkoelen een half uurtje afkoelen en daarna kun je er lekker van snoepen!

Recept pepernoten

Wanneer wij het over pepernoten hebben, bedoelen we meestal de kruidnoten hierboven; de wat hardere, ronde bolletjes die qua smaak lijken op speculaas. Maar de echte oud-Hollandse pepernoten – de brokken – komen uit de 16e eeuw en zijn wat zachter en lijken meer op het deeg van taaitaai. Voor wie het leuk lijkt om deze eens te maken, heb ik daarom ook het recept voor de enige échte pepernoten.

Ingrediënten:

  • 125 gram tarwebloem
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • Een ruime eetlepel koek- en speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • Mespunt zout

Recept pepernoten - De lekkerste kruidnoten bakken doe je zo!Afbeelding bakken – Poleijphoto voor Shutterstock.

Pepernoten bakken

  1. Meng de honing, stroop, anijs, koek- en speculaaskruiden, het ei en het zout in een mengkom.
  2. Zeef het meel en de bloem boven het mengsel en kneed er een stevig deeg van.
  3. Zet het deeg daarna afgedekt voor 2 uur in de koelkast zodat het kan opstijven.
  4. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1,5 centimeter dik en snijd hier blokjes van.
  5. Leg de brokken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de pepernoten in 10-15 minuten mooi goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 graden.
  6. Laat de pepernoten een half uurtje afkoelen en daarna kun je ze lekker opeten.

Andere Sinterklaas recepten

Ben je op zoek naar nog meer lekkere Sinterklaas hapjes? Dan moet je zeker ook even deze 15 zoete & hartige Sinterklaas recepten checken. Allemaal kidsproof, super lekker én leuk om te maken in de Sinterklaas periode.

Uitgelichte foto bakken – Sara Winter voor Shutterstock.

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

Laat een reactie achter